1. Home
 2.  » Geschiedenis

Hoogvliet door de jaren heen

In 2023 bestaat C. Hoogvliet & zn b.v. uit Zwijndrecht maar liefst 100 jaar. Het familiebedrijf is in 1923 door Cees Hoogvliet opgestart. Klein begonnen en inmiddels staat de 4e generatie startklaar om het roer over te nemen.
Hieronder treft u ons verhaal vanaf de start.

1923

Het ontstaan van C. Hoogvliet & zn b.v.

In 1923 ziet Aannemingsbedrijf C. Hoogvliet & zn b.v. het levenslicht.

Het begon allemaal met een metselklus bij de achterbuurman. In een periode waarin men op de kleintjes moest letten.

1927

De beginjaren

Hoogvliet begon klein, maar breidde zich al snel uit tot een echt familiebedrijf met mooie vooruitzichten. Er was dringend behoefte aan bedrijfsruimte en zo werd in 1927 de eerste grote investering gedaan. Er werd grond gekocht en het eerste bedrijfspand aan de Burgemeester de Bruinelaan werd gebouwd.

In de beginjaren waren veel van de bouwopdrachten voor particulieren.  

1938

Projectontwikkeling

Al rond 1938 deed Cees Hoogvliet aan projectontwikkeling. Dat verliep in het begin nog niet voorspoedig. De woningen waren duurder dan de concurrent, omdat Hoogvliet toen ook al koos voor kwaliteit. Woningen werden onderheid, iets wat de concurrent toen nog niet deed.

De oorlog en langdurige relatie

Ook in aanloop en gedurende de oorlog wisten opdrachtgevers Hoogvliet te vinden. De Rijstpelmolen was een mooi voorbeeld van een opdracht die verschillende stadia doorliep en waarbij men erop stond de opdracht aan Hoogvliet te gunnen vanwege de ervaring met Hoogvliet. Hoogvliet stond er toen al om bekend de grootste zorg te geven aan haar projecten. Veel werk vloeide voort uit ander werk vanwege ontstane relaties. 

1947

Familiebedrijf

Al vroeg was het duidelijk dat Hoogvliet een echt familiebedrijf zou worden. Zo begon zoon Gerrit Hoogvliet direct na zijn studie bouwkunde bij het bedrijf met 2 wel heel bijzondere opdrachten: het ontwerp van een fundering voor bouwbureau ‘De Schelde’ en het verzorgen van een bouwaanvraag van de montagehal.

Hoogvliet kreeg tevens de opdracht tot uitvoering en dat werd dan weer door zoon Teun Hoogvliet opgepakt.

Daar startte ook de langdurige relatie met vliegtuigbouwer Fokker, waar tot op de dag van vandaag de onderhouds- en nieuwbouwwerkzaamheden door Hoogvliet worden uitgevoerd.

Tegenslag

Hoogvliet kende ook tegenslag van 1953 tot 1957. Belangrijke oorzaak was de watersnoodramp. Toen het in 1957 weer beter ging, besloot Cees dat het tijd was voor pensioen en beide zoons konden de overname in gang zetten.

De jaren 60

Rond 1960 breidde het aantal opdrachtgevers zich uit. Een belangrijke en gewaarde relatie ontstond met opdrachtgever Heerema Zwijndrecht BV., voorheen De Groot Staalconstructie. De uitbreiding van opdrachtgevers en opdrachten leide tot het omzetten van het bedrijf naar een B.V. vorm in 1966.

1969

Uitbreiding en eigen timmerwerkplaats

Er was steeds meer behoefte aan snelle leveringen van bijvoorbeeld kozijnen aan relaties. Leveranciers waren niet in staat zo snel aan de vraag te voldoen. Dit was een kans om uit te breiden met een eigen timmerwerkplaats. Deze uitbreiding leidde tot een verhuizing van het familiebedrijf naar de huidige locatie aan de Molenvliet op 16 januari 1970.

Deze verhuizing bleek voor Hoogvliet van onschatbare waarde, onder andere door de werkzaamheden uit de timmerwerkplaats.

1975

3e generatie Hoogvliet

In 1975 kwam Gerrit’s zoon Leo, de huidige directeur, in het bedrijf. Hij had al direct zijn eigen business met offshore opdrachten.

De offshore-industrie

Wat begon met betimmeren en isoleren van platforms, werd al snel in 1978 uitgebreid met de eerste living-quarters (zogenaamde hotelaccommodaties) voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (in opdracht van Grootint B.V.). Meer grote opdrachten volgde voor alle grote eindgebruikers als Shell en N.A.M.. Van living-quarters naar op turn-key basis fabriceren van volledig geprefabriceerde living modules, waarbij hoogvliet verantwoordelijk was voor het gehele ontwerp, technische installatie en complete inrichting.

Ook de latere assemblagehallen voor Grootint, waar de offshore modules droog konden worden gebouwd, werden gebouwd door Hoogvliet.

1987

Bijzondere projecten

In het begin van de jaren ’80 ging het economisch slecht. Ook Hoogvliet had hier last van.

Continuiteit is een belangrijk goed voor Hoogvliet waardoor de vastberadenheid naar boven kwam en lef werd getoond door een aantal bijzondere projecten.

Zo werd bijvoorbeeld in 1987 begonnen met het maken van bedbodems en hoofdborden voor Pullman Matrassenfabriek in Hoogvliets timmerwerkplaats.

En eind jaren ’80 werd voor het Deltaplan meegewerkt aan de Oosterscheldekering.

Begin jaren ’90 (tot 2008) werd Hoogvliet lid van K.O. Bus samen met 40 andere aannemingsbedrijven. Samen werd een landelijke dekking geregeld voor onderhouds- en calamiteitenwerk en een 24-uurs storingsdienst. Deze laatste bestaat nog voor vaste relaties.

Hierdoor werd Hoogvliet in 1995 geselecteerd door de Rijksgebouwendienst voor de onderhoudsdiensten. Hieruit kwamen weer mooie andere opdrachten voort, zoals de renovatie van het Legermuseum in Delft, de verbouwing van het belastingkantoor in Dordrecht, diverse brandbeveiligingsprojecten in Penintentiaire Inrichtingen.

1992

De verhuizing

Door de gestage groei kon in 1992 de locatie van de buurman aan Molenvliet 7 worden aangekocht en gerenoveerd. In oktober werd deze locatie officieel geopend en ging Gerrit Hoogvliet met pensioen. Vanwege zijn verdiensten op het maatschappelijk vlak werd hij ook nog benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Leo Hoogvliet nam zijn plek in als directeur.

Innovatie en IFD-prijs

In 2001 werkte Hoogvliet mee aan een wel heel bijzonder project, de bouw van ‘De Bolder’. Dit innovatieve project werd bekroond met de nationale IFD-prijs.

2000

Projecten vanaf 2000

 

Zomaar een selectie van projecten vanaf 2000.

 • Onderhoudswerkzaamheden voor Woningbouwvereniging Woonvisie uit Ridderkerk;
 • Nieuwbouw van Ruitersportvereniging ‘De Hoge Devel’;
 • Nieuwbouw brede school ‘De Twee Wieken’ gemeente Zwijndrecht;
 • Nieuwbouw 2 Praxis vestigingen in Zoetermeer en Den Haag;
 • Nieuwbouw kinderdagverblijf Villa Nova in Hendrik-Ido-Ambacht;
 • Nieuwbouw en uitbreiding diverse scholen gemeente Dordrecht: J.F. Kennedyschool, Oranje Nassau Griffioen, School Muhring, Beatrixboerderijschool met gymzaal;
 • Nieuwbouw duurzaam kantoor en renovatie crematorium de Essenhof in Dordrecht;
 • Nieuwbouw servicecentrum Ford / Renault Zwijndrecht;
 • Revitalisering kantoor Heerema Zwijndrecht;
 • Nieuwe onderheide betonvloer Fokker Papendrecht;
 • Nieuwbouw kantoor en magazijn Monster Beheer B.V. Zwijndrecht.

En in 2006 sloten we ons aan bij Sament, een samenwerkings- en kennisuitwisselingsverband van aannemers en co-makers. Dit om meer kennis van duurzaam en levensloopbestendig bouwen te verkrijgen. Vanuit deze samenwerking kwamen we in contact met het 3-D ontwerpen en tekenen en voerde we ons eerste project in 3-D uit, Living Quarter Module voor Dolwin Alpha.

2023

De toekomst

De uitgave van het boekwerk aan de linkerkant is uit 2013, inmiddels is het bijna 2023 en kunnen we bijna proosten op ons 100-jarig bestaan. Iets om trots op te zijn als familiebedrijf. 

Bijna 100 jaar ondernemen heeft ons geleerd hard te werken en ook open te staan voor nieuwe ontwikkelingen.

Ons succes hangt niet alleen af van de ondernemer maar zeker ook van de medewerkers. Veel van onze medewerkers zijn al meer dan 25 jaar in trouwe dienst bij ons en daar zijn we trots op.

Door de diversiteit aan werk en opdrachtgevers hebben we ook in de afgelopen jaren goed gedraaid en zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. 

Naast continuïteit van ons familiebedrijf vinden we het belangrijk degelijk en betrouwbaar te zijn en zo loyaliteit te creëren. Mooie technisch hoogstaande en bijzondere projecten passen echt bij ons bedrijf. 

Onze 4e generatie, Stefan Hoogvliet, is inmiddels in het bedrijf sinds 2010. Hij staat in de coulisen klaar om het stokje van zijn vader over te nemen. Hij ziet vooral dat het bedrijf niet alleen degelijk en betrouwbaar is, maar ook echt een eigen karakter heeft.